lauantai 31. toukokuuta 2014

Istutusallas peikonpähkinälle muurikivistä

Olin suunnitellut jo pitkään oleskelupihamme keskelle muurikivistä tehtävää pyöreää istutusallasta. Kauniiden kivien löytäminen ei ollutkaan helppoa, kiersin kaikki Turun alueen kiviliikkeet ja tutustuin luonnollisesti myös netistä löytyvään valikoimaan. Kantikkaisiin altaisiin oli useammanlaisia kiviä tarjolla, mutta pyöreään ei ollutkaan malleja niin paljoa tarjolla. Päädyin Raision Sementtivalimosta löytämääni Ruduksen Muurikko kiveen. Kivi on molemmin puolin rouhitun näköinen ja päällimmäiseen kierrokseen löytyi saman sarjan kansikivet. Tämä sama kivi mahdollistaa myös suorakulmaisen istutusaltaan tekemisen, joka on suunniteilla tehdä ensi keväänä etupihallemme.

Tässä on ollut joskus ennen meillä lasten hiekkalaatikko, joten alue näytti nyt kovin tyhjältä, tai ei tyhjältä vaan juuri ihanteelliselta istutuksille! Maa on aikanaan tärytetty kovaksi, joten nyt tarkistin ja oioin vaan vatupassilla pintahiekkaa ja piirsin harjan varrella kivimiehelleni kohdan, johon alkaa latomaan kiviä :)

Olen ollut itse sairaslomalla ja vointini on ollut niin heikko, että en pystynyt kantamaan ainoataakaan kiveä, vaan 10v poikamme rakensi altaan valmiiksi yksistään! Yli 1000kg kiveä ja muutama hikinen tunti. Olen ylpeä pojastani <3

Altaan keskiosasta kaivettiin hiekkaa pois noin metrin syvyydeltä, jotta istutettavalle peikonpähkinälle saadaan tarpeeksi tilaa juurtua. Istutusaltaan syvyys riittää muuten kyllä muille mahdollisille perenna- tai kesäkukkaistutuksille. Muurin sisäpinnan ja mullan väliin laitoimme muovin.

Kansikivet asennettuna ja allas valmis!

Kävimme ostamassa Viherlassilasta upean peikonpähkinän, varsinainen tippaleipäpuu ;-) Puu oli juurimöykkynsä kanssa aivan valtavan painava. Puun kuljettaminen oli hieman haasteellinen, koska sitä ei voinut laittaa esim. peräkärryyn kyljelleen kovien kippuraisten oksien takia, joten tilasimme viherlassilasta kuljetuksen suoraan kotipihalle.


Tilasin Viherpeukaloiden nettikaupasta peikonpähkinän juurelle uloimaseen rinkiin valkoista vuoriarhoa ja keskimmäiseen rinkiin harmaa kurjenpolvi Balleriinaa. Molemmat on todella pitkään kukkivia perennoja, joiden pitäisi myös levitä tuuheaksi kukkamatoksi puun juurelle. 

Ps. Kurkkaa millaisen kukkapenkin teimme muurikivistä etupihalle ››

3 kommenttia:

 1. No tuuheudesta ei ole enää tietoakaan, kesälomareissumme aikana aurinko poltti kukat niin, että saa nähdä tuleeko ensi keväänä maasta mitään ylös... (tässä kuvassa on jo kurjenpolvet kokeneet puoliintumisen). No idea oli kuitenkin ihana, eikö :P

  VastaaPoista
 2. Kuinka huimasti noin suuri peikonpähkinä silloin maksoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaukseni tulee näin rauhallisella temmolla, melkein vuosi kysymyksesi jälkeen... ;) Peikonpähkinän koko oli 150-175cm ja hinta oli vähän alle 150e. Ja nyt kun katson näitä vanhoja kuvia, niin hyvin on lähtenyt puu kasvamaan ja tuuheutumaan!

   Poista