tiistai 3. kesäkuuta 2014

Nurmikon rajaaminen istutuksista

Puutarhalehtiä selaillessa olen kiinnittänyt huomiota, että ne pihat, joista tulee heti sellainen siisti ja huoliteltu yleiskuva, niin niissä on aina nurmikon ja istutusten väliset rajat siistitty jotenkin. Nurmikon rajaaminen tuo aina kyseisen puun, pensaan tai kukkapenkin hyvin edukseen. Nurmikon rajaamiseen on varmaan yhtä monta tapaa kuin on tekijääkin. Aluksi mietin Kekkilän metallisen rajausreunan käyttöä, samoin olisin halunnut ostaa tälläiset valmiit EverEdge Garden Ring reunukset, mutta en sitten raaskinut kuitenkaan hinnan vuoksi, vaan päädyin askartelemaan nurmikonreunukset itse :)

Ohessa esiteltynä oma versioni. Tavoitteenani oli se, että ei ole mitään sellaisia reunuksia suoraan nurmikkoa vasten, jotka ei lähde ruohonleikkurilla siistiksi vaan vaatisi erikseen vielä trimmerin käyttöä. Eli sitä helppohoitoisuutta olin hakemassa myös jatkoa varten!


1. Kaivoin rusokirsikan ympäriltä nurmikkoa aluksi pois n. 5-10cm kerroksen (varo vahingoittamasta puun juuria, mikäli ovat pinnassa!) Sen jälkeen ladoin noppakivet niin että niiden yläreuna tuli nurmikon kanssa samalla korkeudelle. Noppakivien sisäpuolelle laitoin vielä mustaa reunamuovia kierroksen. Reunanauhan saa naputeltua varovasti kumivasaralla maahan.

2. Perkasin multa-alueelta vielä loput rikkaruohot pois

3. Levitin mullan päälle sanomalehtiä, estämään rikkaruohon kasvua.

4. Laitoin sanomalehtien päälle säkillisen Kekkilän hiilenmustaa koristekatetta

5. Lopuksi levitin vielä kiven rakoihin täytteeksi multaa. Välillä olen täyttänyt myös ihan hiekalla kivien kolot.

6. Tässä nurmikonrajaus on valmis! (tai ei ihan, musta reunamuovi loppui 30cm kesken vasemmalta takaa... Eli otan prismasta vielä uuden rullan reunanauhaa seuraavalla kauppareissulla mukaan :) Nurmikonleikkuu sujuu nyt todella sujuvasti ruohonleikkurilla, eikä nurtsi jää tosiaan rehottamaan ton kiveyksen takia ollenkaan!

Tässä toinen kirsikkapuu, jossa uusi nurmikonrajausNurmikon rajauksen kustannukset

Eli yhteensä vajaa 20€ / rajattava puu. Eli ei tämäkään malli ihan ilmaiseksi tullut, mutta rajaa kyllä puun niin kauniisti ja antaa pihaan siistin yleisilmeen! Tällä samalla noppkivi+reunanauha-mallilla aion kiertää pikkuhiljaa myös pihan kaikki perennapenkit ja muut istutukset.
9 kommenttia:

 1. Hei!

  Miten kaukana puusta nuo kivet ovat? Eli paljonko on ympyrän säde?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Laura! Täällä on vaan istuskeltu puutarhassa ja juotu teetä - jäänyt vähän blogi oman onnensa nojaan... Mutta siis olen tehnyt näitä n.90cm halkaisijalla vähän puun koosta riippuen. Eli säde siis 45cm, jos meni matikan termit oikein ;D

   Poista
 2. Tosi hienon näköiset. Kiitos vinkistä��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta :) Siistit ja nurmikko ympärillä helppohoitoinen!

   Poista
 3. Hienolta näyttää. Meikäläisessä on ikuisen pessimistin vikaa, joten kertoisitko vielä kesän mittaan, kuinka jatkossa sujuu. Pysyykö noppakivireunus yhtä siistinä? Jos pysyy niin saanhan matkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, vastaus tulee vähän viiveellä, mutta rajaukset olleet nyt useamman vuoden ja hyvin pysyy siistinä, koska ruohonleikkurilla pääsee nyt ihan muovireunukseen kiinni! Katteen läpi ei ole kasvanut rikkaruohoja lävitse, mutta tuonne kivien väliin (hiekkaan/multaan) on kasvanut vuosien varrella yksittäisiä juolavehniä, jotka olen nypännyt pois. Suosittelen kokeilemaan! :)

   Poista
 4. Vau! Mikä tuo pensasaita tuossa ensimmäisessä kuvassa puiden takana on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pihaamme kiertää kuusiaita! Olen kuusiaita fani, mielestäni ainoa aita, jonka saa oikeasti tuuheaksi ja näyttäväksi! Vaatii aluksi paljon perkaamista, että pienet taimet lähtee kasvuun ja sen jälkeen vuosittaisen leikkaamisen keväällä ennen kasvukautta. Kuusiaita on upea, kun on ympäri vuoden vihreä!

   Poista
 5. Moikka, nyt tulee kysymys vuoden vanhaan postaukseen �� Tämä blogipostaus tuli Pinterestissä vastaan. Olen sattumalta tehnyt pilvikirsikkapuumme ympärille hyvin samantyyppisen rajauksen, vain ilman reunanauhaa (kiitos vinkistä! ��). Tarkoitus on rajata myös rusokirsikat ja omenapuut. Erityisesti omenapuiden alle olen kaavaillut sanomalehtikerrosta kuorikatteen alle. Mutta miten puiden lannoitus hoituu sen jälkeen? Onko kovin hankalaa?

  VastaaPoista