perjantai 8. toukokuuta 2015

Rikkaruohot ruukkuihin - Vaihtoehto kaupan kesäkukille

Nukkapähkämö

Puutarha-oivalluksia!


Piti käydä vaan prismassa ruokaostoksilla, mutta auton tuulilasin lävitse lämmittävä aurinko suorastaan pakotti tekemeään kierroksen puutarhaliikkeissä. Viherlassila - Raision kukkatalo - Plantagen. Miten voin mennä niin sekaisin pitkän ja pimeän talven jälkeen päästessäni paikallisiin puutarhamyymälöihin! En ollut tosin yksin, meitä kevätauringon herättelemiä puutarha-höperöitä kuhisi puutarhoilla fiilistelemässä kevättä. Narsisseja, orvokkeja, pelargonioita, perennoja, ei ollut totta, hyllyt pursuivat jo kaikki kevään ja kesän ihanuuksia. Miten tämä kevät taas ylläti minut vauhdillaan. Vasta muutamia viikkoja takaperin me samat ihmiset kävelimme pipot päässä, leuat rinnassa laahustavin askelin pitkin kauppakeskuksia ruokaostoksillamme ja yritimme selvitä tästä rutiininomaisesta arjesta. Mutta kevät, se tuli ja muutti meidät iloisiksi ja hymyileviksi ja ulkoilma-ihmisiksi!

Kesäkukat. Rakastan kesäkukkasia! Mutta valitettavasti koko pihan reheväksi tekeminen kesäkukkasilla maksaa suhteettoman paljon. Helppo ja edullinen ratkaisu on istuttaa oman pihan perennoja kesäksi ruukkuihin! Tajusin viime kesänä kun rajoitin iki-ihanan lupiinin kasvustoa perennapenkistä perkaamalla, että enpä heitäkkään niitä kompostiin vaan mitä jos istutan ruukkuihin. Siitä se idea sitten lähti :)

"Rikkaruohot" ruukkuin - vaihtoehto kaupan kesäkukille!

Kaikki perennat mitkä leviävät "rikkaruohon lailla" kukkapenkissä ovat ihanteellisia jakaa ruukkuihin. Reheväkasvuiset perennat täyttävät ruukut hyvinkin nopeasti ja pärjäävät monesti paremmin kuin säännöllistä kastelua kaipaavat ostetut perinteisen kesäkukkaset. Ja jos joku siirtämistä kasveista ei pärjää ruukussa, niin siitä ei tule pienintäkään harmia, ei muuta kuin kaivamaan kukkapenkistä uudet kokelaat ruukkuihin!

Olen laittanut ruukuihin lupiinia, nukkapähkämöä ja viiruhelpi-heinää. Kaikki pärjäsivät loistavasti koko kesän. Viiruhelpin kaivoin syksyllä maahan takaisin, muut heitin syksyllä menemään. Tänä vuonna aion siirtää ruukkuihin myös nopeasti leviävää ja kauniisti kukkivaa sinistä peurankelloa. 

Täysin ilman "virallisia" kesäkukkia en aio pärjätä, vaan aivan varmasti haen myös ne perinteiset valkoiset pelargoniat, pinkit surfiniat ja lumihiutaleamppelit <3 Samoin tarkoitukseni on myös kasvattaa siemenistä ainakin samettiruusuja ja valkoista ahkeraliisaa. Mutta oman tuotantoni rikkaruohot ruukuissa- teema saa täydentää myös tänä kesänä puutarhaani! Ja saattaa olla että vanhaan isoon puutynnyriini muuttaa kesäasukiksi maitohorsmaa eli sitä perinteistä rentun ruusua :)

Lupiini ruukussa - kukintaa odotellessa!
2 kommenttia:

  1. Perennoja tosiaan kannattaa istuttaa myös ruukkuihin! Mulla oli viiruhelpi ruukussa viime kesän ja oli hieno, kuunliljatkin ovat tosi makeita ruukuissa. Mä yritän säästää kesäkukissa siemenistä kasvattamalla. Silti tulee haalittua kaikkea mahdollista, vaikka luulee säästävänsä, heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, taidankin kaivaa myös noita kuunliljoja ruukkuihin! Elefanttiheinää suunnittelin myös, tosin sitä ei ole itsellä eli tarvii lisätä kauppalistaan! Ja tiedän tämän ajatuksen "säästää puutarhassa", hyvä periaate, mutta käytäntö karkaa aina lapasesta.... ;)

      Poista