sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Terassin käsittely puuöljyllä? Kauniimpi vaihtoehto!

Terassin käsittely puuöljyllä? Vaihtoehtona Sioo puunkäsittelyllä upean harmaa terassi!

Terassin käsittely oli taas ajankohtainen. Olimme rakentaneet edellisenä kesänä 10 vuotta vanhan terassimme uusiksi. Valkoisista, romanttisista ristikkokaiteista luovuttiin ja nyt tehtiin tavallinen vinorima-karsina terassi, niin kuin sitä itse kutsun :) Materiaalina käytettiin ruskeasävyistä painekyllästettyä terassilautaa ja kyseistä vinorimaa.


Terassin öljyäminen - puuöljy

Puuöljyjen käyttö terassinkäsittelyssä oli vuosien varrelta itselleni hyvin tuttua. Öljyäminen kuului vuosittaisiini terassin huoltotoimiini. Mitä enemmän rimotusta, sitä enemmän sutimista. Säännöllisellä terassinöljyämisellä sai terassin kyllä pidettyä kauniina, kauheasti työtä, eikö tähän ole muuta ratkaisua?

Puun harmaannuttaminen rautasulfaatilla

Etsin vaihtoehtoja puun harmaannuttamiselle, kelomaiselle ilmeelle. Ensimmäisenä törmäsin Googlessa rautasulfaatti käsittelyyn. Tästä oli luettavissa paljon kokemuksia mm. keskustelupalstoilla. Uulatuotteella oli myynnissä myös rautasulfaattia ja heidän sivuiltaan löytyi asianmukaiset rautasulfaatin käyttöohjeet.  Tuotetta ei myydä valmiina vaan pitää sekoittaa itse ja olin nähnyt miten rautasulfaattikäsittely värjää sokkelit ja ruostuttaa naulat ym raudan, niin aristelin rautasulfaatin hankkimista.

Sioo puunkäsittelyllä luonnollisen harmaa terassi

Löysin ympäristöystävällisen ja vesiohenteisen terassinkäsittely aineen Rakennuskemia Oy:n Sioo tuotteista. Tuote on kamalan kallis, mutta niinhän sitä sanotaan, että kaikki hyvä maksaa :) Päätin, että olen valmis maksamaan terassin käsittelystä muutamia satasia, mikäli saan seuraavan 10 vuoden ajan käyttää yhden keväisen viikonlopun terassinkäsittelyn sijasta puutarhan hoitoon ;)



Terassin käsittelyn vaiheet

Terassin käsittely alkaa aina terassin pesusta. Painekyllästetystä materiaalista rakannettu terassimme oli nyt vuoden vanha. Luulin, että se ei ole vielä ehtinyt likaantumaan, mutta pestään nyt kun ohjeissa niin sanotaan. Koin aikamoisen kauhistumisen! En voinut mitenkään ymmärtää, että puu oli ehtinyt liikaantumaan näin pienessä ajassa näin paljon. Mistä sitä likaa oikein tuli?

1. Terassin pesu

Käytin terassin pesemiseen RK Terassipesua. Hmm, tuote on näköjään poistunut Rakennuskemian valikoimista. Onkohan se ollut liian myrkyllistä vai miksi? Tehokas se ainakin oli :D 

Terassipesu

Kastelin terassin ja otin terassipesua ämpäriin ja vanhalla tiskiharjalla harjasin terassin kauttaaltaan ja huolellisesti. Pesin pinnat lopuksi painepesurilla. Taisi olla paine liian kovalla, huomasin, että pinta tuli aika karheaksi eli erityisesti rimoituksen puun kaunis ja tasainen pinta rikkoontui hieman. Annoin terassin kuivua muistaakseni päivän pari.








Terassista tuli pesun jälkeen todella puhdas! Pinnat olivat muutenkin jo vaalentuneet ensimmäisen vuoden aikana ja peseminen teki pinnasta kauniin puhtaan.



2. Sioo puunkäsittely - pohjustus

Käsittelin kuivan terassin Sioon  pohjustusaineella kahteen kertaan sudilla. Käsittelyjen välillä pinnan piti antaa kuivua n. 2h. Tuote oli helppo levittää, todella kevyttä vesimäistä lientä. Tuotteesta kerrotiin, että sen pitäisi estää pintaa halkeilemasta ja tikkuuntumasta. Käsittelyllä pitäisi saada suoja tummumista, levää, sammalta ja hometta vastaan. Aika tulee näyttämään, oliko hienot lauseet kauniita sanoja mainoksessa vai totta ;)


3. Sioo puunkäsittely - suojaus

Sioo suojausaineen sai sivellä pinnalle, kun pohjustusaine oli ehtinyt kuivumaan n.4h.  



Ohjeissa kerrottiin, että suojaus tulee tehdä ennen seuraavaa sadetta. Olin lukenut ohjeet kyllä ääneen, mutta ilmeisesti liian hiljaisella äänellä, että ei ollut kuulunut Taivaan Isän korviin saakka. Olin saanut käsiteltyä terassin puoleen väliin tällä maitomaisella Sioo suojaus aineella, kun kesken kirkkaan ja aurinkoisen päivän alkoi sitten satamaan. Sääennustus ei tiennyt tästä sateesta mitään. Voi höh. Yritin nopeasti saada suojattua pintoja pressuilla, mutta en löytänyt kiireessä tarpeeksi pressuja, joten osa terassia jäi valitettavasti sateen armoille. Mistään en löytänyt pyhäpäivänä ohjetta/apua, miten kuuluu toimia saateen yllättäessä. Terassin pintaan tuli todella rumia sateen aiheuttamia valumajälkiä. Annoin pinnan kuivua, purin hampaita ja jatkoin projektia suojausaineella. Katsotaan miltä pinta tulee jatkossa näyttämään.

Vesisateen aiheuttamat valumajäljet

Tuotteella luvattiin, että pinta harmaantuu vähitellen. Pinta alkaisi vaalenemaan ja harmaantumaan vaiheittain. Ymmärsin, että sateet ja pinnan kastuminen nopeuttaa prosessia, mutta lopullinen vaalean harmaa ja kestävä pinta tullaa saavuttamaan noin vuoden kuluessa käsittelystä.

Nyt on ensimmäinen talvi takana ja pinta tosiaan alkaa olemaan kauniin vaalea ja myös silmämääräisesti suhteellisen puhdas talven jäljiltä. Homepilkkuja ei ainakaan näy!

Pohjustusaine 5 litraa maksoi 135e ja  suojausaine 5 litraa 128e. Kalliimpihan projektista tuli sitten sen takia, että pohjustusaine loppui kesken ja muistaakseni jouduin hakemaan vielä 3 litran pönikän lisää ja siitä tuli 85e kustannusta. Käsittelin terassin lisäksi aineilla myös ulkoporealtaamme terassin. Eli kaikkinensa kustannukset olivat noin 350e.



Tässä kuva, kun käsittelystä on kulunut 11kk. Pinta alkaa olemaan vaalea ja kaunis. Olen tyytyväinen terassin väriin! Puun pinta tosin tuntuu aika karhealta. Oliko syynä sitten liiallinen painepesurin käyttö, terassipesuaine vai käsittelyn keskeyttänyt vesisade. En tiedä. Mutta lohduttaa tieto, että seuraavaan kymmeneen vuoteen ei tarvitse käsitellä pintoja! :)

Lisään kuvia tänne valmiista terassista nyt keväällä, heti kun saan pestyä terassin ja kannettua kesäkalusteet terassille. Seuraa blogiani! 

Ps. Ne rumat vesisateen jättämät valumajäljet ovat tasoittuneet talven aikana niin, että ne eivät enää häiritse!


10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen puunkäsittelyaine. Kiva olisi nähdä miltä terassi tänä keväänä näyttää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan kovasti, että aine on lupaamansa veroinen, että ei tarvitsisi käsitellä seuraavaan 10 vuoteen! Kuvailen terassia tässä keväällä paremmin!

      Poista
  2. Meilläkin on kolme "terassia", jotka pitää käsitellä joka vuosi, tuohan ois meillekkin ihan huippu.
    Tuuppa osallistumaan Aurinkokujalla blogin arvontaan.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Ja mielenkiintoista nähdä muuttuuko sävy vielä nyt kesän aikana :)

      Poista
  4. Minusta tuo terassi näyttää normaalilta harmaantuneelta terassilta eli sellaiselta mitä ei ole käsitelty. Eikö samaan olisi päässyt, jos olisi vain jättänyt öljyämättä? Silloinkin terassista tulee vaalean harmaa.

    VastaaPoista
  5. Heippa Multsi! Terassin väri näyttää kauniilta! Sioo:x on mahdollisesti omalla hankintalistalla, mutta vielä mietityttää aineen käyttö... Oletteko olleet tyytyväisiä terassin väriin ja kuntoon? Miten aine on kestänyt kulutusta vai onko terassia joutunut paikkailemaan tänä aikana? Suosittelisitteko muille? Olisi hyvin mielenkiintoista kuulla kuulumisia ja nähdä kuvia käsitellystä terassista, kun aikaa on jo kulunut tovi. Tässä nyt vielä funtsitaan öljytäänkö vai käytetäänkö Sioo:xää... Hinta vaan on kovin suolainen, mutta jokavuotinen öljyäminenkään ei houkuttele. Kiitos jo etukäteen vastauksista! Kirjoittelepa ihmeessä uusi postaus terassista kuvien kera.
    Aurinkoista kevättä toivottelee @ihan_kujalla Turun kupeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Ja kuten huomaa, en ole ollut kovin aktiivinen täällä blogissa ei vastaus tulee vähän viiveellä... Terassi näyttää päällisinpuolin hyvältä ja väri vähän vaalentunut vielä entisestään! Miinus tulee siitä, että mulla oli koko viime kesän muutama iso kukkaruukku terassilla ja pinta on niiltä kohdin vihertävässä homeessa, eikä lähtenyt home ainakaan pelkällä painepesurilla ja harjalla irti. Ja mitä tulee hintaan, niin oli kyllä kamalan hintaista, mutta edelleen olen sitä mieltä, että jos pysyy vuosikaudet käsittelemättä pinta hyvänä, niin on sen väärtti :) Mukavaa puutarhakesää sinulle!

      Poista
  6. Moikka. Miltä terassi näyttää näin parin vuoden jälkeen? Onko alkanut halkeilemaan tee tai tikkuuntumaan. Voiko vieläkin suositella?

    VastaaPoista