keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kesäkeittiö - Villa Mansikka

Haave kesäkeittiöstä oli muhinut vuosia ja nyt oli aika siirtyä suunnittelusta toteutukseen! Projekti starttasi kesäkuun puolivälissä 2016.
Kesäkeittiö Villa Mansikka - keväällä 2017

Kesäkeittiön suunnittelu ja alkuvalmistelut

Kesäkeittiön koon saneli hyvin pitkälle kunnan 10m2 raja, jonka saa rakentaa pelkällä toimenpideilmoituksella, ilman rakennuslupaa. Tosin vaati se toimenpideilmoituskin piirustukset, naapurien kuulemisen ja vähän rahaa, mutta hallinnollisesti ja kustannusten puolesta halvempi ratkaisu kuin rakennuslupa. Piirustukset valmistui omasta päästä lehtiön reunaan :) Ja rakentaminen tehtiin myös pitkästä tavarasta omasta päästä...

Kesäkeittiön julkisivupiirustukset 1/2
Kesäkeittiön julkisivupiirustukset 2/2

Kesäkeittiön paikkaa valittiin pitkään ja paras paikka löytyi tontin laidalta ilta-auringosta kolmen puistosyreenin paikalta. Hahmottelin rakennusta ja polkuja spraymaalilla nurmikkoon.
Puistosyreenit olivat useamman vuoden vanhoja ja valitettavasti maa oli niin kovaa ja savista, että juuripaakut olivat onnettomat, eivätkä povanneet kovin onnistunutta siirtoa. Tosin ilokseni huomaan nyt vuosi siirron jälkeen, että syreenit kukkivat runsaammin kuin moneen vuoteen, tosin lehtien määrä on huomattavasti vähäisempi. Pidetään peukkuja, että jäävät henkiin!

Puistosyreenien siirtäminen
Syreenin uudelleenistutus

Kesäkeittiön perustukset

Teoriassa ja lehtiön reunassa kaikki on aina nopeaa ja helppoa... En osanut (tälläkään kertaa) kuvitella kuinka kauan oikeasti meni tuon onnettoman pienen alueen nurmikon ja pintamullan poistamiseen, kaatopaikalle kuskaamiseen ja soran levitykseen.
Pohjakaivuuta kesäkeittiön perustuksille
Soranlevitystä 
 Nyt kun on nätti sorapinta, niin äkkiähän siihen rakennettaan pieni kesäkeittiö. Ei, ei rakennettu äkkiä. Seuraavana päivänä väännettiin 8h ruuvipaaluja käsivoimin maahan. No nyt on ruuvipaalut maassa ja kesäkeittiön runko kestänee isommatkin maanjäristykset!
Ruuvipaalujen asentaminen

Rungon pystyttäminen kesäkeittiöön

Kesäkeittiön rungon pystyttäminen oli ehdottomasti rakentamisen paras vaihe, kun kesäkeittiön ilme ja koko alkoi hahmottumaan! Huomaa pieni maitotonkka... Piti jo vähän suunnitella sisustusta ;-)
Kesäkeittiön runko
 Grillin perustukset valettiin kesäkeittiöön ennen seinien ja katon tekemistä. Ja malttamattomana maalailin runkoakin jo sitä mukaan kun alkoi tulla valmista.
Kesäkeittiön runko ja grillin perustukset
Maalasin kesäkeittiön kattopaneelit autokatoksessa

Valkoinen tupa ja punainen huopakatto

Kattomateriaaliksi valitsin punaisen palahuovan. Tonttimme on nyt varsinainen kattomateriaalien vertauskeskus. Talossa on tiilikatto, autokatoksessa/pihasaunassa on peltikatto ja kesäkeittiössä siis nyt huopakatto. Saadaan siinä sitten vertailla vuosien saatossa mikä oli paras valinta :D

Katon tekoa

Kesäkeittiön huopakatto valmiina 

 Grilli kesäkeittiöön - Tiileri OTTO

Kesäkeittiön sydän on luonnollisesti grilli! Löysimme meidän tarpeisiin sopivan grillin Tiilerin valikoimasta. Otto on 2-osainen grilli, jossa on sekä hiili- että kaasugrillaamiseen omat paikkansa. Paketti sisälsi kaiken tarvittavan aina määrämittaisista tiilistä grilliritilään. Grilliä oli saatavissa erivärisillä tiilillä ja saumauslaasteilla. Ainoana miinuksena oli, että pakkauksestamme puuttui yksi lattarauta, joka oli tarkoitettu kaasupullon aukon yläreunaan ja jouduimme tekemään siihen viritelmän RST harjateräksestä, jotta saimme muurattua aikataulussa suunnitelmien mukaan.

Hovi-muurarina toimi oma isäni ja muurari-apulaisena äitini :) Grilli onnistui todella hyvin ja siitä tuli kaunis. Isälläni on vuosikymmenien kokemus rakentamisesta ja muuraamisesta, en tiedä kuinka hyvin grillin saisi onnistumaan ilman kokemusta muuraamisesta, vaikka valmis tarvikepaketti ohjeineen olikin.

Tiileri OTTO kesäkeittiö-grilli

Kesäkeittiön grillin muurausta

Muurari viimeistelemässä grilliä

Otto grilli

Passion 8 - Woikosken värillinen nestekaasupullo

Söpö kesäkeittiö vaatii söpön kaasupullon! Woikosken Passion 8 nestekaasupullo muutti Otto-grilliin. Tosin senverran palautetta, että woikosken mainoskuvat näyttivät kyllä niin kiiltäviltä ja tyylikkäiltä, mutta totuus oli se, että järjestään kaikki värilliset pullot olivat aivan kuluneita ja naarmuuntuneita. 

Homma toimii perinteisellä vaihtopullo menetelmällä eli ekalla kerralla maksat sekä pullon että kaasun ja jatkossa saat aina vaihdossa uuden (eli käytetyn) pullon pelkällä kaasun hinnalla. Turkoosia lähdettiin hakemaan, mutta punainen tuli mukaan. Katsotaan minkä värinen tulee sitten seuraavalla kerralla vaihdossa :)
Värillinen nestekaasupullo - Woikosken Passion nestekaasupullo
 Lättyjen paistoa jouduttiin odottamaan muutama pitkä päivä kunnes grilli oli kuivunut käyttökuntoon. Ja siitä se sitten lähti! Ei ollut vielä kaikkia seiniä ympärillä, eikä lattiaa, mutta lättyjä piti saada...!
Muurikka ja muurinpohjaletut

Lättytauko

Kesäkeittiön seinäpaneelien maalausta

Vanhat ikkunanpokat

Kesäkeittiön suunnittelun lähtökohtana oli jo alunperin vanhat ikkunanpokat. Ei sillä, että niitä olisi ollut itsellä jossain varastossa, vaan siksi, että ne oli niin kauniin näköisiä. 

Ajelin keväällä kerran Wanhan Wallankumoukseen Mustionkadulle Turussa ja valitsin valikoimasta sopivimmat ikkunat. Ja hei, vaikka ne oli vanhat, niin se ei tarkoita, että ne myytäisiin halvalla... Löysin kuin löysinkin juuri sopivan kokoisia ikkunoita, ainoastaan griliseinälle tulevaa ikkunaa jouduimme vähän pienentämään oman laskuvirheeni takia, mutta muuten olin oikein tyytyväinen ostoksiini!
Tytär ja mummu maalailemassa vanhoja ikkunanpokia

Vanhojen ikkunoiden asennusta

Täydellinen mitoitus ikkunoissa

Vanha on vanhaa... Ikkunanpokat saivat vähän valkoista maalia päälleensä.

Ruudun takaa, ruudun takaa...


 Valkoinen puulattia kesäkeittiöön

Valkoinen kesäkeittiö tarvitsee valkoisen puulattian. Haimme K-Raudasta leveää lattialankkua, mutta lautojen paksuuksissa oli niin valtavia paksuuseroja, että saatiin vähän harmaita hiuksia ja valutettiin lisää hikeä. Eikä edes onnistuttu. Tässä vaiheessa haettiin naapurin isäntä apuun omien lattianhionta laitteidensa kera.

Valkoista Betoluxia pintaan ja puulattiasta tuli huikean ihana <3

Puulattian asennus

Valkoista Betoluxia

 Sähköasennukset

Kesäkeittiön ulkoseiniin asennettiin hämäräkytkimellä olevat ulkovalot, jotka palavat siis läpi vuoden aina pimeällä. Valitsin rakennuksen sisälle saman "ulkovalon", joka on saman hämäräkytkimen takana, mutta erillisellä katkaisimella. Valot ovat K-Raudan valikoimista löydetyt muuntajalla toimivat 12V valot, jotka saa ja pystyy asentamaan ilman sähköasentajaakin.

Laitoimme myös muutaman pistorasian jouluvaloja ja vohvelirautaa varten ;-) Myös ikkunan päälle laitettu kvartsilämmitin tarvitsi luonnollisesti sähköä. Sähköt kävi asentamassa sama tuttu sähkömies, joka on ollut kaikissa muissakin projekteissamme mukana.

Ulkovalojen johdoille reiät seinäänMuuntajalla toimivat 12V ulkovalot

 Kesäkeittiön terassilasitus

Pihasaunamme yhteydessä olevaan lasiterassiin asennettiin aikanaan parvekelasit, joiden ongelmana on ollut alareunassa olevat muovitiivisteet, jotka eivät kestä päälle astumista. Vahingosta viisastuneena tilasin tällä kertaan lasiset liukuovet raisiolaiselta Lasi-Liskiltä ja sain ne kotiinpihaan toimitettuna, koska firman omistaja asuu samalla asuntoalueella. Terassilasit tuntuu hyvin tukevilta ja toimivan oloisilta! 

Terassilasit odottomassa asennusta

Kesäkeittiön terassilasit asennettuna ja sähköt kytkettynä
Kesäkeittiö saatiin ennen syksyä suht valmiiksi. Sovimme, että seuraavan kevään ohjelmaan jäisi huuva ja piippu, rappunen ja polkujen kivettäminen.
Kesäkeittiö talvella 2017

Projektin jatkaminen keväällä 2017

Kyllä oli pitkä ja onneton kevät odottaa kelien lämpenemistä sen verran, että päästäisiin jatkamaan projektia...! Tavoite oli saada kesäkeittiö valmiiksi toukokuun loppuun mennessä, ennen tyttären lakkiaisjuhlia.
Rappusen suunnittelua ja mittausta

Askelman mitoitusta

Rappunen valmiina!

 Villa Mansikka - Mansikkaa vaille valmis

Kesäkeittiön nimi päätettiin lasten kanssa yhteisymmärryksessä. Rakastan kaikkea askartelua ja puuhastelua, joten suunnitelin ja toteutin nimikyltin malttamattomana!

Nimikyltti 
Varastosta löysin pätkän vanhaa nurkkalautaa, maalasin sen valkoiseksi ja seuraavana päivänä hahmottelin lyijykynällä mansikan ja tekstin. Mansikka oli yllättävän vaikea piirtää...  Löysin myös tilkan tumman harmaata maalia tekstiä varten, mutta punaista ei ollut, joten hain rautakaupasta mini purkin maalia mansikkaa varten. Lopuksi vaan kylttiin reiät ja sisal-köyttä sen verran, että sain ripustettua kyltin oven päälle.

Villa Mansikka sai arvoisensa nimikylttinsä juuri ennen tyttären lakkiaisjuhlia <3

Mansikan väristä Miranolia

Maalattu mansikka

Kesäkeittiö-projekti valmis!


Ja siinä ne meidän ihanat lapset pelleilemässä ihanan kesäkeittiön edessä. Toinen aito ylioppilas ja toinen kuulema vasta 6-vuoden päästä <3
Synttärisankari odottelemassa papan paistamia lättyjä

Kärhö kukkii kesäkeittiön edessä


4 kommenttia:

 1. Hienolta näytää. Olemme suunnitelleet hyvin saman tyyppistä, mutta vielä ei ole asia edennyt. Tästä oli paljon apua ja iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä teille kesäkeittiö projektiinne

   Poista
 2. Hei, myyttekö Villa Mansikan piirustukset? Jouko Heinolasta kysyy.

  VastaaPoista
 3. Lopputulos näyttää kyllä upealta, ei voi muuta sanoa. Hyvä vinkki tuo ruuvipaalujen asennus, en olekaan sitä aiemmin ajatellut.

  VastaaPoista