Pensaat

Pensaat tuovat pihaan lisää runsautta ja ilahduttavat pitkillä kukinta-ajoilla! Pensaat ovat ansainneet paikkansa puutarhassa myös helppoutensa vuoksi. Ne eivät leviä hallitsemattomasti, kuten jotkut perennat tuppaavat tehdät, vaan kasvavat kauniisti vuodesta toiseen omalla paikallaan. 

Pensaille riittää hoidoksi lannoittaminen keväin syksyin ja leikkaaminen. Muistisääntönä pensaiden leikkaamisessa on se, että ne pensaat, jotka kukkivat keväällä - leikataan vasta syksyllä ja vuorostaan ne pensaat, jotka kukkivat syksyllä, on helpoin leikata keväällä. Osa pensaista kukkii saman vuoden versoilla, eli ne voi leikata vaikka joka kevät halutessaan alas (mm.rusopajuangervo). Leikkaamalla saa pysymään pensaan kauniin mallisena ja samalla saa varmistettua myös hyvän kukinnan.

Rinneangervo

Rinneangervo - pihan "peruskasveja". Pensaan lehdistö ja pyöreä, pallomainen malli miellyttää silmääni enemmän kuin varsinainen punertava kukinta. Kukinta itseasiassa näyttää monesti vähän kuivahtaneelta. Leikkaan nämä angervot joka kevät reilulla kädellä. Näin saan pidettyä pensaat sopivan kokoisina ja kauniin muotoisina.

Rinneangervo – Spiraea densiflora
"Erittäin peittävä ja kuivuutta sietävä rinneangervo muistuttaa koivuangervoa lukuun ottamatta vaaleanpunaisia kukkia. Rinneangervo kestää erittäin hyvin kuivuutta. Se sopii sekä yksittäispensaaksi että suuriin pensasryhmiin. Vaaleanroosat kukat avautuvat pääsääntöisesti kesäkuun lopussa. Rinneangervo kestää erinomaisesti leikkausta ja sen voi leikata alas jopa vuosittain varhain keväällä." (Lähde: Suomalainen Taimi)

Norjanangervo 

Norjanangervo kukkii keväällä todella kauniisti ja runsaasti, kun koko pensas verhoutuu valkoisiin pieniin kukkasiin! Olen tuonut norjanangervon alun vanhempieni pihasta muutamia vuosia sitten ja istutin sen väliaikaiseen paikkaan kukkasäleikön eteen. Tosin pensas on kasvanut jo niin isoksi, että kaipaisi jo parempaa, tilavempaa paikkaa :) Norjanangervo on ansainnut paikkansa pihassamme vain ja ainoastaan kukintansa vuoksi, muun aikaa vuotta pensas ei miellytä silmääni, joten en halua istuttaa sitä mihinkään yksittäispensaaksi, vaan saa jatkossakin paikansa jostain istutuksesta, jolloin jää kukinnan jälkeen muiden kukkivien kasvien varjoon.
Norjanangervo - Spirae ´Grefsheim´
"Koristeellisen kaarevaoksainen ja varhain kukkiva norjanangervo on yksi maamme suosituimmista koristepensaista. Erittäin runsas kukinta alkaa eteläisimmässä Suomessa jo toukokuun puolivälissä. Myös pienet lehdet puhkeavat aikaisin. 
 Syysväri on tavallisesti keltainen. Vanha pensas nuorennetaan harventamalla niukasti kukkivia vanhimpia oksia kukinnan jälkeen tai varhain keväällä ennen silmujen avautumista. (Lähde: Suomalainen Taimi)
Syyshortensia

Rusopajuangervo

Sinilaakakataja

Pallohortensia

Mustaselja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti